check
סגל בכיר | החוג להיסטוריה

סגל בכיר

איילת אבן-עזרא

ד"ר איילת אבן-עזרא

ראשת החוג
המדור הקדם מודרני, היסטוריה אינטלקטואלית ודתית
חדר 6514.
שעת קבלה: בתיאום מראש

אני חוקרת את התרבות האינטלקטואלית והדתית במאות ה-11 עד ה-15 במערב אירופה, ובפרט את תרבות האוניברסיטה הימי ביניימית. ומרותקת תמיד לשאלה איך אפשר לחשוב אחרת מאיך שלמדתי אני לחשוב, ואיך בכלל חושבים (ועל מה) אנשים מתקופות אחרות ותרבויות אחרות. לפני שהצטרפתי לאוניברסיטה העברית ביליתי שנה בפריז במעבדת ה-IRHT המכון להיסטוריה של הטקסטים.

קרא עוד
ספרי הראשון, "אקסטזה בכיתה: טראנס, העצמי והמקצוע האקדמי בפריז הימי ביניימית Ecstasy in the Classroom: Trance, Self and the Academic Profession in Medieval Paris, יצא בהוצאת אונבירסיטת פורדהם, ועסק בתפיסתם של תיאולוגים בראשית ימי אוניברסיטת פריז את החווי האקסטטית ואת הידע שלהם עצמם.

פרוייקט המחקר השני שלי עסק בהתפתחות הרגלי ויזואליזציה וארגון ידע של תלמידים ומורים בין 1200 ו 1500, ובתוך כך בהיסטוריה קוגניטיבית ובהיתכנותה. ביליתי זמן נכבד בשיטוט בכתבי יד, בחיפוש אחר דיאגרמות עץ ששרטטו מורים וסטודנטים בשוליהם ובעזרת ניתוח כמותי גיליתי את היקפה העצום של התופעה וניתחתי את משמעותה של הפרקטיקה הזו. תוצאות המחקר הזה יופיעו בספר Lines of Thought: branching Diagrams and the Medieval Mind בהוצאת אוניברסיטת שיקגו. הפרוייקט החדש שלי עוסק בפרשנות מילולית ורחנית כאסטרטגיות תרבותיות ובהיסטוריה תרבותית של אסוציאציות ואנלוגיות בחברה הצרפתית בימי הביניים המאוחרים, הן בתחומים דתיים והן בחצרות אבירים ושירי אהבה לגבירות.

את הדיונים התיאורטים אני אוהבת להציב בין שלל טקסטים אחרים, בתוך ההוויה התוססת של היווצרות מוסד האוניברסיטה, במנזרים, בפוליטיקה, בספרות, בארכיטקטורה ובמוזיקה של התקופה. המאות ה-11 עד ה-13 מפתיעות אותי כל פעם מחדש במקוריות ובתעוזה של אנשיהן, למן כתיבת חיבורים סכולסטיים עצומי ממדים ועד הקתדרלות והמוטטים המסובכים, מאקטיביסטים דתיים חדורי מוטיבציה ועד לטורנירים מטורפים, שלטי אבירים וציציות קסדה מעוטרות להחריד. אני אוהבת לצלול עם תלמידים ישירות ובלי הודעה מוקדמת לתוך מקורות וכתבי יד מן התקופה מסוגים שונים ומשונים, ולבנות יחד תמונה של תרבות שהזר והמוכר משמשים בה בערבוביה מפתיעה. לימדתי ואני מלמדת קורסים על תנועות דתיות (נזירים ומינים כאחד), על מצבי תודעה, ידע, על העיר פריז בימי הביניים, היסטוריה מוסדית ואינטלקטואלית של אוניברסיטת פריז ועל אידאל האבירות בספרות הארתוריאנית ובהיסטוריה של ימי הביניים המאוחרים (אבירי השולחן העגול).

פרסומים נבחרים:

 

*Ayelet Even-Ezra, Lines of Thought: Branching Diagrams and the Medieval Mind (Chicago: The University of Chicago Press, 2021)

*Ayelet Even-Ezra, Ecstasy in the Classroom: Trance, Self, and the Academic Profession (New York: Fordham University Press; 2019) 

קראו פחות
דני אורבך

פרופ' דני אורבך

המדור המודרני, היסטוריה צבאית
חדר 6123
שעות קבלה: בשנת שבתון

ד"ר דני אורבך הוא היסטוריון צבאי. הוא למד באוניברסיטאות תל אביב וטוקיו, וקיבל את הדוקטורט שלו באוניברסיטת הרווארד. הוא מתמחה בחקר הפיכות, התנקשויות פוליטיות ואי ציות צבאי, דינמיקה של פשעי מלחמה, הרפתקנים צבאיים וההיסטוריה של המודיעין.

קרא עוד
שני ספריו האחרונים הם The Plots against Hitler, מחקר על רשתות הקשר נגד היטלר בצבא הגרמני, ו Curse on this Country: The Rebellious Army of Imperial Japanעל תרבות אי הציות בצבא היפני והאופן שבו הובילה את יפן למלחמת העולם השנייה. "המזימות נגד היטלר" יצא גם במהדורה עברית (ואלקירי - ההתנגדות הגרמנית להיטלר) וכן מהדורות בצ'כית, איטלקית, ספרדית, קרואטית, רומנית ותאית,  ו"קללה על הארץ" תורגם לעברית בהוצאת אוניברסיטת תל אביב כ"בוגדים למען המולדת - המורדים הפטריוטים של יפן".

כעת, דני אורבך כותב ספר על מרגלים וסוכנים כפולים נאצים במלחמה הקרה, שעתיד לצאת בהוצאת Hurst הבריטית, ועורך ביחד עם עמיתים מחקרים על היסטוריה טרנס-לאומית של ריגול במאה ה-20 ודינמיקה של מעשי טבח לא מכוונים בזמן סכסוך אלים. כבלוגר פוליטי, הוא כותב באופן סדיר לתקשורת הישראלית, ובעבר כתב גם בג'רוזלם פוסט. מבחר ממאמריו האקדמיים ניתן לקרוא בדף שלו בacademia.edu, באתר שלו באמזון ובבלוג שלו, הינשוף. הוא גם מנהל את הפודקאסט "סוכן משולש" על מודיעין וריגול, שאפשר להאזין לו כאן.

 

 Dr. Danny Orbach is a military historian. A graduate of Harvard University, he specializes in the study of coups d'etat, political assassinations and military disobedience, and also in the dynamics of war crimes, military adventurism and the history of intelligence. His lastest books are The Plots against Hitler (Houghton Mifflin Harcourt), a study of the anti-Nazi resistance in the German army, and Curse on this Country: The Rebellious Army of Imperial Japan (Cornell University Press), on the culture of insubordination in the Japanese Imperial Army and the roots of the Pacific War. Currently, he is studying military adventurism in the East Asian sphere in the late 19th and early 20th centuries, and is a co-author in projects on the dynamics of unplanned massacres and the transnational history of espionage in the twentieth century. He is also writing a book on Nazi intelligence veterans in the Cold War.

In addition, Danny Orbach runs "The Owl", a blog on politics and history in Hebrew, and the podcast "Triple Agent" on intelligence and espionage. He also contributes regularly to the Israeli media on issues of military history and national security.

 

קראו פחות
איה אלידע

ד"ר איה אלידע

המדור המודרני, היסטוריה גרמנית בעת החדשה המוקדמת
חדר 6507.
שעות קבלה: סמסטר א': יום רביעי 12:00 עד 13:00 או בתיאום מראש

מרצה בכירה בחוג להיסטוריה. עוסקת בהיסטוריה ותרבות גרמנית ויהודית-גרמנית, יחסי יהודים-נוצרים, קשרים תרבותיים בין יידיש וגרמנית, והיסטוריה תרבותית וחברתית של שפה ותרגום.

קרא עוד
 לפני שהצטרפתי לאוניברסיטה העברית ביליתי חמש שנים בגרמניה, כדוקטורנטית אורחת במחלקה להיסטוריה ותרבות יהודית באוניברסיטת מינכן, ושלוש שנים נוספות כפוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת דיוק שבצפון קרוליינה. ספרי, על העיסוק הנוצרי ביידיש בעת החדשה המוקדמת, הופיע ב- 2012 בהוצאת אוניברסיטת סטנפורד (לקישור לחצו כאן). הספר בוחן את התופעה הייחודית, שאינה מוכרת כמעט במחקר ההיסטורי המודרני, של "יידישיזם נוצרי", דהיינו העניין של מחברים נוצרים בשפת היידיש ובספרותה בעולם הגרמני, מראשית המאה ה-16 ועד לסוף המאה ה-18. הספר מתחקה אחר הסיבות שהניעו נוצרים לעסוק דווקא ביידיש, ודן באופנים השונים בהם תארו וייצגו המחברים הנוצרים את השפה היהודית וספרותה בכתביהם. בכך, הספר מבקש לתרום לחקר ההיסטוריה של יחסי יהודים-נוצרים, וכן לשפוך אור על סוגיות לשוניות, תרבותיות, תאולוגיות וחברתיות רחבות יותר, שהעסיקו מלומדים נוצרים בגרמניה של העת החדשה המוקדמת.
הפרוייקט הנוכחי שלי עוסק בהיסטוריה התרבותית של תרגומים מיידיש לגרמנית, מהמאה ה- 16 ועד ימינו.

קראו פחות
עופר אשכנזי

פרופ' עופר אשכנזי

המדור המודרני, היסטוריה גרמנית מודרנית
חדר 6508
שעות קבלה:בתיאום מראש

מתמחה בהיסטוריה של גרמניה ושל יהודי גרמניה במאה העשרים. פרסומיו עוסקים בנושאים כגון ההתנסות היהודית בגרמניה הנאצית, הגירה מגרמניה ואל גרמניה, תנועת השלום האירופאית בין מלחמות העולם, והשיח על הנאציזם בגרמניה שלאחר המלחמה. במחקריו מושם דגש על תרבות ויזואלית—ובמיוחד קולנוע וצילום—והמקום שלה בשיח האינטלקטואלי והפוליטי.

קרא עוד
ספרו החדש, Anti-Heimat Cinema, עוסק באופן בו יהודים דמיינו את "המולדת" הגרמנית מתוך דיאלוג עם השיח על הזהות הלאומית הגרמנית בין השנים 1918-1968. הספר מראה כיצד אנשי קולנוע יהודים שילבו את נקודת המבט שלהם, כמי שהוגדרו כזרים אך השתלבו בלב התרבות המקומית, בזרם המרכזי של התרבות הלאומית הגרמנית. הדיון שלהם ב"מולדת" כלל ביקורת על תפיסות לאומניות או אתניות של זהות לאומית גרמנית, וההגירה הכפויה של רבים לאחר 1933 הביאה לכך שתפיסות ביקורתיות אלה השתלבו בתרבויות לאומיות שוות ברחבי העולם.

פרוייקט המחקר הנוכחי שלו עוסק בצילום יהודי בגרמניה מהשנים האחרונות של רפובליקת ויימאר ועד שנות השיקום שלאחר מלחמת העולם השניה. ניתוח התמונות שצילמו יהודים בשנים הרות גורל אלה מאפשר לראות את המציאות "מתוך עיניהם" של מי שחוו את התקופה: כיצד תפסו את המציאות המשתנה, את מקומם בתוכה, וכיצד דמיינו את העבר והעתיד של החיים בגרמניה.

פרסומים נבחרים:

ספרים וקבצי מאמרים:

  • Ofer Ashkenazi, Anti-Heimat Cinema: The Invention of the German Landscape by Jewish Filmmakers, 1918-1968 (Michigan University Press, 2020)
  • עופר אשכנזי, דוד ברגל, ערן רולניק (עורכים), איינשטיין, פרויד, והמלחמה הבאה: "למה מלחמה"? (כרמל, 2018)
  • Ofer Ashkenazi, Udi Greenberg, Noah Strote (eds.), “From Weimar to the Cold War,” special issue of New German Critique 126 (November 2015)
  • Ofer Ashkenazi, Weimar Film and Modern Jewish Identity (Palgrave-McMillan, 2012)
  • עופר אשכנזי, הליכה אל עבר הלילה: רציונליות וזהות בקולנוע של רפובליקת ויימאר (עם עובד 2010).

מאמרים:

  • Ofer Ashkenazi, Jakob F. Dittmar, “Migration, Exile and Displacement in Graphic Life Narratives,” A/B: Auto / Biography Studies (forthcoming 2020)
  • Ofer Ashkenazi, Guy Miron, “Jewish Vacations in Nazi Germany: Reflections on Time and Space amid an Unlikely Respite,” Jewish Quarterly Review 110.3 (Summer 2020): 523-552
  • Ofer Ashkenazi, “Hidden in Plain Sight: The Nakba and the Heritage of the Israeli Historians’ Debate,” Zeithistorische Forschungen 16.3 (2019): 549-563
  • Ofer Ashkenazi, “Exile At Home: Jewish Amateur Photography under National Socialism, 1933–1939,” Leo Baeck Institute Yearbook 64:1 (2019): 115-140.
  • Ofer Ashkenazi, "Transnational Antiwar Activity in the Third Reich: The Nazi Branch of the New Commonwealth Society," German History 36.2 (June 2018): 207-228
  • Ofer Ashkenazi, "Improbable Twins: The Bifurcating Heritage of Weimar Culture in Helmar Lerski and Walter Frentz’s Kulturfilms," German Studies Review 40.3 (2017): 527-548

Ofer Ashkenazi, “The Non-Heimat Heimat: Landscapes and Identity in German-Jewish Films, from Weimar to the Cold War,” New German Critique 126 (November 2015): 155-144

קראו פחות
אלישבע באומגרטן

פרופ' אלישבע באומגרטן

המדור הקדם מודרני, תרבות דת ומגדר בימי הביניים
בניין רבין, חדר 4006
שעת קבלה: יום ב' 11:00 עד 10:00 ובתיאום מראש

מתמקדת בהיסטוריה החברתית של יהודי אשכנז בימי הביניים. מחקריה עוסקים במשפחה, במגדר ובחיי יום בקרב הקהילות היהודיות בגרמניה ובצפון צרפת תוך השוואה בין חיי היהודים לאלה של שכניהם הנוצריים.

קרא עוד

 

ספרה הראשון עסק בהורים, ילדים וחיי משפחה יהודיים במאות ה-12 וה-13 והתפרסם בהוצאת אוניברסיטת פרינסטון באנגלית (2004) ובמרכז זלמן שזר בעברית (תשס"ו). ספרה השני בוחן את העשייה הדתית היומיומית של גברים ונשים יהודיים ומשווה אותם לשכניהם הנוצרים (הוצאת אוניברסיטת פנסילווניה, 2014). ספרה השלישי עסק באופן שבו ניתן ללמוד על חיי יום מתוך פירושי מקרא ויצא לאור באוניברסיטת פנסילבניה בשנת 2022. 

בשנים האחרונות באומגרטן ניהלה פרויקט מחקר – "אל מעבר לאליטה: חיי יום יום יהודיים בימי הביניים".

 

 

קראו פחות
מנחם בלונדהיים

פרופ' מנחם בלונדהיים

המדור המודרני, תקשורת, היסטוריה אמריקאית
מדעי הרוח, חדר 6623
שעות קבלה: יום ג', 16:00-17:00

אני חבר סגל בחוג להיסטוריה ובמחלקה לתקשורת, ומשמש כראש המרכז ללימודים אמריקניים. מחקרי עוסק בהיסטוריה של התקשורת ובתקשורת בהיסטוריה, בדגש על היסטוריה אמריקנית והיסטוריה יהודית. כמי שהיה יזם בתעשיית ההיי-טק בראשית פיתוחה של התקשורת הדיגיטלית המהירה אני חוקר גם את ביצועיהן ומשמעותן של טכנולוגיות תקשורת, ישנות כחדשות.

קרא עוד

למדתי לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, הייתי ממקימי מכון הרטמן ולמדתי לתואר שני ושלישי באוניברסיטת הרווארד. זכיתי במענקי מחקר מהקרן הלאומית למדעי הרוח בארה"ב (NEH) ממוסד הסמית'סוניאן, מספריית הקונגרס ומאוניברסיטת פנסילבניה, כמו גם מגורמי מימון תחרותיים בארץ. כיום עומדים לרשותי מענקי מחקר מהקרן הלאומית למדע וממכון סמארט.

מעבר לתפקידי בחוג, אני משמש כראש האקדמי של לימודי התואר הראשון בבי"ס לתלמידים מחו"ל  ע"ש רוטברג, כיועץ בכיר לדיקן רוח, ובעוד ועדות ומסגרות אקדמיות ומקצועיות באוניברסיטה ומחוצה לה, בארץ ובחו"ל. משך שנים הרבה  כיהנתי כראש המכון לקומוניקציה ע"ש משפחת סמארט באוניברסיטה העברית וכראש המחלקה לתקשורת. בנוסף, שימשתי בין השאר כראש הוועדה המייעצת לדיגיטציה בספרייה הלאומית החדשה, כיועץ לחברות בתחום התקשורת בארץ ובחו"ל, וכאנליסט לענייני ארה"ב בגופי מדיה כתובה, אלקטרונית, ודיגיטלית.

 

קראו פחות
יצחק ברודני

ד"ר יצחק ברודני

המדור המודרני, היסטוריה של ברית המועצות
בניין מדעי החברה, חדר 4317.
שעת קבלה: בתיאום מראש.
פרופ' ברודני מלמד בחוג למדע המדינה והיסטוריה. תחומי העניין העיקריים שלו כוללים לאומיות וקונפליקטים אתניים; תנועות חברתיות, בחירות, מפלגות פוליטיות ומוסדות פוליטיים במדינות הקומוניסטיות לשעבר במזרח אירופה ובברית המועצות לשעבר.
רותם גבע

ד"ר רותם גבע

המדור המודרני, היסטוריה של הודו המודרנית
חדר 44612.
שעות קבלה: בתיאום מראש.

אני היסטוריונית של הודו המודרנית ותחומי המחקר וההוראה שלי כוללים לאומיות ובנין אומה, חלוקות טריטוריאליות, היסטוריה עירונית, קולוניאליזם ודה-קולוניזציה.

קרא עוד

השלמתי את לימודי הדוקטורט בהיסטוריה באוניברסיטת פרינסטון ולימודי מוסמך באנתרופולוגיה בניו-סקול. בנוסף, עסקתי במחקר בתר-דוקטורט באוניברסיטה העברית בפרויקט המחקר של ה- ERC  בהנחייתו של פרופ' דן דינר שכותרתו JudgingHistories העוסק בהיסטוריה הגלובלית של מלחמת העולם השנייה. מאז 2016 אני חברת סגל בחוג להיסטוריה ובחוג ללימודי אסיה. ספרי Delhi Reborn: Partition and Nation Building in India’s Capital (Stanford University Press, 2022) עוסק בהיסטוריה של העיר דלהי בתקופת המעבר מקולוניאליזם לעצמאות, מעבר שהיה כרוך בחלוקתה של הודו ובאלימות המונית וחילופי אוכלוסין בדלהי. בימים אלו אני חוקרת אזרחות בהודו המודרנית מהעצמאות עד לתקופת החירום (1975-1977) שבה הושעתה הדמוקרטיה, תוך התמקדות בשלושה צירים מרכזיים: זכויות האזרח, בחירות, ושחיתות. אני מלמדת את הקורס "מבוא להודו המודרנית" וכן מגוון של קורסי סמינר ותרגיל העוסקים בהיסטוריה ובחברה ההודית המודרנית והעכשווית, בכלל זה: "גאנדהי בהיסטוריה העולמית", "הבריטים בהודו: היסטוריה של קולוניאליזם", "מגדר ומיניות בהודו המודרנית", "הודו, פקיסטן והמלחמה הקרה", "לאום, טריטוריה ואלימות המונית במאה העשרים", "העיר הקולוניאלית והפוסט-קולוניאלית בהודו".

 

קראו פחות
jonathan_dekel-chen

פרופ' יונתן דקל-חן

המדור המודרני, היסטוריה רוסית
בניין רבין, חדר 6003.
שעת קבלה: סמסטר א' ימי ד', 12:15עד 13:45 | סמסטר ב' ימי ד' 10:30 עד 12:00.

פרופסור יונתן דקל-חן הוא בעל קתדרה של הרב אדוורד סנדרו בחקר יהודי בריה"מ ומזרח אירופה באוניברסיטה העברית. הוא חבר בחוג להיסטוריה כללית וגם בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו.

קרא עוד

פרופ' דקל-חן כיהן כיו"ר האקדמי של מרכז נבזלין לחקר יהדות רוסיה ומזרח אירופה וגם כיו"ר החוג ללימודים רוסיים והחוג להיסטוריה של עם ישראל. מחקריו פורסמו בבתי הוצאה לאור באוניברסיטת ייל, אוניברסיטת אינדיאנה, מאגנס ובשורה ארוכה של כתבי עת מובילים בחו"ל. מחקריו עוסקים בעולם היהודי המודרני, מדעי הרוח היישומיים (Applied Humanities), טרנס-לאומיות, היסטוריה יהודית, היסטוריה חקלאית, יחסים בינלאומיים, פילנתרופיה, דיפלומטיה לא-פורמלית (non-state diplomacy) ובהגירה בעת החדשה. 

בשנת 2014 הוא הקים עם בניו את ביכורים: כפר הנוער למצוינות באומנויות הבמה. הכפר ממוקם במועצה אזורית אשכול ונועד ליצור חינוך אומנותי ברמה כלל-עולמית עבור בני נוער מוכשרים מהפריפריות בישראל.

 


 

Selected Publications:

 

Farming the Red Land: Jewish Agricultural Colonization and Local Soviet Power, 1923-1941. New Haven: Yale University Press, 2005.

 

Mahane meshutaf? Kooperatsiia b'hityashvut ha-yehudit ha-haklait be-Rusya u-beolam, 1890-1941. Jerusalem: Magnes Press & Yad Tebenkin Press, 2008.

 

Editor (with David Gaunt, Natan Meir, Israel Bartal), Anti-Jewish Violence: Rethinking the Pogrom in East European History. Bloomington: Indiana University Press, 2010.

 

Editor (with Eugene Avrutin and Robert Weinberg), Ritual Murder in Russia, Eastern Europe and Beyond: New Histories of an Old Accusation. Bloomington: Indiana University Press, 2017.

 

“Putting Agricultural History to Work: Global Action Today from a Communal Past.” Featured article in: Agricultural History 94, no. 4 (2020): 512-544.

 

“A Response to R. Douglas Hurt, Ben Nobbs-Thiessen and Nahum Karlinsky.” Agricultural History 94, no. 4 (Fall 2020): 562-567.

 

“Israeli Reactions in a Soviet Moment: Reflections on the 1970 Leningrad Affair.” Kennan Cable #58. September 2020. 

           

“A Light unto the Nations? A Stalled Vision for the Future of the Humanities.” AJS Perspectives. Fall 2020, pp. 56-58.

 

“Transnational Intervention and its Limits: The Case of Interwar Poland.” Journal of Modern Jewish Studies 17, no. 3 (2018): 265-286.

 

“Between Myths, Memories, History and Politics: Creating Content for Moscow’s Jewish Museum and Tolerance Center.” The Public Historian 40, no. 4 (2018): 91-106.

 

“Philanthropy, Diplomacy and Jewish Internationalism.” In: The Cambridge History of Judaism, Volume VIII: The Modern Period, c. 1815 – c. 2000. Edited by Mitchell Hart and Tony Michels. Cambridge University Press, 2017.

 

“Jewish Threads in the Fabric of International History.” In: International History in Theory and Practice. Edited by Barbara Haider-Wilson, William Godsey, Wolfgang Mueller, pp. 477-500. Vienna: Verlag der Osterreichischen Akademie der Wissenschaften, 2017.

 

“Dueling Visions of Rebirth: Interwar Palestine versus Soviet Russia,” Journal of Jewish Identities 9, no. 2 (July 2016): 139-157.

 

“Rethinking Boundaries in the Jewish Diaspora from the FSU.” In: The New Jewish Diaspora: Russian-Speaking Immigrants in the United States, Israel and Germany. Edited by Zvi Gitelman, pp. 77-88. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 2016.

 

“Faith Meets Politics and Resources: Reassessing Modern Transnational Jewish Activism.” In: Purchasing Power: The Economics of Modern Jewish History. Edited by Rebecca Kobrin and Adam Teller, pp. 216-237. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2015.

 

“Liberal Answers to the ‘Jewish Question’: Then and Now.” In: Church and Society in Modern Russia. Edited by Elise Wirtschafter and Manfred Hildermeier, pp. 133-156. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2015

 

“East European Jewish Migration: Inside and Outside,” East European Jewish Affairs 44, no. 3 (December 2014): 154-170.

 

"A Durable Harvest: Reevaluating the Russia-Israel Axis in the Jewish World." In: Bounded Mind and Spirit: Russia and Israel, 1880-2010. Edited by Brian Horowitz and Shai Ginsburg, pp. 109-129. Bloomington, IN: Slavica Publishers, 2013.

 

“Activism as Engine: Jewish Internationalism, 1880s-1980s.” In: Religious Internationals in the Modern World: Globalization and Faith Communities since 1750, pp. 269-291. Edited by Abigail Green and Vincent Viaene. Basingstoke, UK: Palgrave Macmillan, 2012.

 

“Crimea 2008: A Lesson about Uses and Misuses of History,” East European Jewish Affairs 39, no. 1 (April 2009): 101-105.

 

“‘New’ Jews of the Agricultural Kind: A Case of Soviet Interwar Propaganda,” Russian Review 66 (July 2007): 424-50.

 

“An Unlikely Triangle: Philanthropists, Commissars, and American Statesmanship Meet in Soviet Crimea, 1922-37.” Diplomatic History 27, no. 3 (2003): 353-376.

 

“Farmers, Philanthropists, and Soviet Authority: Rural Crimea and Southern Ukraine, 1923-1941.” Kritika: Explorations in Russian and Eurasian History 4, no. 4 (Fall 2003): 849-885.

קראו פחות
יובל נח הררי

פרופ' יובל נח הררי

היסטוריה עולמית, המדור הקדם מודרני, היסטוריה צבאית בימי הביניים
חדר 6523.
שעת קבלה: בתיאום מראש

 

במקור התמחה פרופ' הררי בהיסטוריה עולמית, היסטוריה של ימי הביניים והיסטוריה צבאית. מחקריו הנוכחיים מתמקדים בשאלות מאקרו-היסטוריות כגון: מהו היחס בין ביולוגיה להיסטוריה? מהו ההבדל המהותי בין האדם ליתר בעלי החיים? האם יש צדק בהיסטוריה? האם יש להיסטוריה כיוון? האם אנו מאושרים יותר כיום מאשר בעבר? אילו שאלות אתיות עולות מן המדע והטכנולוגיה במאה ה-21?

קרא עוד
פרופ' הררי הוא מחברם של הספרים "קיצור תולדות האנושות", "ההיסטוריה של המחר", "21 מחשבות על המאה ה-21" וכן סדרת ספרי הילדים ״היצורים שלא עוצרים״. נוסף על כך שותף הררי ליצירת סדרת הקומיקס "תולדות האנושות - היסטוריה מאויירת". 

בשנת 2019, יסד יחד עם איציק יהב את Sapienship: חברת סושיאל אימפקט עם פרויקטים בתחום המדיה והחינוך, שמטרתה למקד את הדיון הציבורי באתגרים החשובים העומדים בפני האנושות כיום.

 

קראו פחות
דרור ורמן

פרופ' דרור ורמן

המדור המודרני, מערב אירופה במאה ה-18 הארוכה
חדר 6504
שעות קבלה: בתיאום מראש
אני היסטוריון תרבות של מערב אירופה במעבר מהפרה-מודרנה למודרנה, עם דגש על המאה השמונה עשרה "הארוכה". חלק ניכר מעבודותיי מנסה להבין מה המשמעות של המושגים במשפט הקודם.
Yitzhak Hen

פרופ' יצחק חן

ראש המכון הישראלי ללימודים מתקדמים
המדור הקדם מודרני, שלהי העת העתיקה וראשית ימי הביניים
חדר 6420.
שעת קבלה: בתיאום מראש.
עוסק בהיסטוריה של מערב אירופה ואגן הים התיכון בשלהי העת העתיקה ובראשית ימי הביניים. תחומי התמחותו הם היסטוריה חברתית, תרבותית ואינטלקטואלית של הממלכות הברבריות בימי הביניים המוקדמים; ליטורגיה נוצרית במערב הלטיני; פליאוגרפיה וקודיקולוגיה של כתבי יד לטינים מימי הביניים המוקדמים.
קרא עוד

היה חבר במכון ההולנדי ללימודים מתקדמים (NIAS), במכון ללימודים מתקדמים שבפרינסטון (IAS), ובמכון הישראלי ללימודים מתקדמים (IIAS). כמו כן הוא עמית (Life Member) ב-Clare Hall שבאוניברסיטת קיימברידג׳.
קראו פחות
רז חן-מוריס

פרופ' רז חן-מוריס

המדור המודרני, היסטוריה של המדע
חדר 6513.
שעת קבלה: יום ד', 12:00-10:00

עוסק בהיסטוריה של המדע ברנסנס ובעת החדשה המוקדמת, בעיקר בהיסטוריה של המדעים המתמטיים (כמו אסטרונומיה ואופטיקה) ובחייו, עבודתו המדעית והגותו של  יוהנס קפלר (1571-1630).

קרא עוד
נשוי, אב לשלושה ומתגורר בשיפולי הרי יהודה ליד עמק האלה.

קראו פחות
נעמי יובל-נאה

ד"ר נעמי יובל-נאה

המדור המודרני, היסטוריה סביבתית והיסטוריה של מדע
אוצרת אוסף הצמחים, אוספי הטבע הלאומיים
יועצת מוסמך (מחקרי ועיוני)
חדר 6517
שעת קבלה: יום ב', 10:00-11:00

אני היסטוריונית העוסקת בהיסטוריה סביבתית והיסטוריה של מדע בעת החדשה המאוחרת. עיקר המחקר שלי בוחן את ידיעת הטבע (Natural History) והפרקטיקות הקשורות בה, כשדה תרבותי רחב.

קרא עוד
בתוך הקשרים אלו, אני חוקרת את העניין האנושי בטבע ואת האופנים בהם חברות מודרניות שילבו אותו בתרבותן, ובפרט כיצד הטבע נתפס, טופח, ונצרך בחברה המודרנית התעשייתית.

אני כרגע עובדת על שני ספרים. הראשון עוסק בהופעתה של תרבות גידול צמחי בית במהלך המאה ה-19 בבריטניה. במקום לבחון את הופעתם של צמחי הבית בתקופה זו כאל סעיף בתולדות הגינון או עיצוב הבית, אני מבקשת לחשוף את המשמעויות התרבותיות והחברתיות שנלוו לפרקטיקה חדשה זו ולטעון כי האינטראקציה האינטימית אדם-צמח שזימנו צמחי הבית פתחה פתח לראות אותם לא רק כאובייקטים פסיביים ופונקציונליים, אלא גם כישויות אינדיבידואליות עצמאיות.

פרוייקט הספר השני מבקש להאיר את היחס לטבע בחברה התעשייתית באמצעות בחינה היסטורית-תרבותית

של הדלק שהניע את המהפכה התעשייתית - פחם. אני מבקשת לבחון כיצד חומר שלכאורה היה ועודנו האנטי-תזה המושלמת לאידאלים "טבעיים", דגל הקִדמה והטכנולוגיה, נתפס ככרוך באופן עמוק בעולם הטבע.

בנוסף לעיסוקי בהיסטוריה בריטית, אני מתעניינת גם בחקר הטבע של ארץ ישראל, ובעיקר בראשית המחקר הבוטני בתקופת המנדט ובעשורים הראשונים של מדינת ישראל.

לצד אהבתי להיסטוריה יש לי עניין רב במדעי הטבע. התחלתי את הכשרתי האקדמית כביולוגית (תואר ראשון ושני באוניברסיטה העברית, יחד עם אמירים רוח). בדוקטורט עברתי להתמחות בהיסטוריה במסגרת מכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים באוניברסיטת תל אביב, שאחריו נסעתי לפוסט-דוקטורט במכון הטכנולוגיה של מסצ'וסטס (MIT). כיום אני נהנית מהשילוב בין שני העולמות במסגרת תפקידי כאוצרת אקדמית של אוסף הצמחים (העשבייה) של אוספי הטבע הלאומיים של האוניברסיטה העברית בפקולטה למדעי הטבע בגבעת רם. האוסף מכיל למעלה מ- 1.5 מיליון גליונות עשבייה, ספריה בוטנית עשירה, אוסף איורים בוטניים, וחומרים ארכיונים.

אשמח להנחות תלמידי מחקר המעוניינים לעבוד על נושאים משיקים לתחומי העניין שלי, ובמיוחד כאלה המעוניינים לערוך מחקרים היסטורים באוספי הטבע הלאומיים.

קראו פחות
אלכסנדר יעקובסון

פרופ' אלכסנדר יעקובסון

המדור הקדם מודרני, היסטוריה רומית
חדר 6520.
שעת קבלה: 17:30-16:30

עוסק בהיסטוריה של העולם העתיק: דמוקרטיה, דעת הקהל, אסיפות עם ובחירות בעולם העתיק, במיוחד ברפובליקה הרומית. כמו כן, עוסק בקיסרות המוקדמת: הדימוי הציבורי והלגיטימציה  הציבורית של השלטון הקיסרי, ומעמד המשפחה הקיסרית.

קרא עוד
 תחום מחקר פרט להיסטוריה העתיקה: דמוקרטיה, זהויות לאומיות, מדינת לאום וזכויות של מיעוטים לאומיים בישראל ובעולם. מ-2013 עמית מחקר במכון הרטמן בירושלים.

קראו פחות
ריימונד ליכט

ד"ר ריימונד ליכט

מרצה בכיר על שם אתʹל בקנרותʹ ללימודי היהדות בימי הביניים
בנין רבין 1208
שעות קבלה: בתיאום מראש

אני מרצה בכיר בחוג להיסטוריה ובחוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית. תחומי המחקר וההוראה שלי הם תולדות הפילוסופיה והמדעים בתרבות היהודית בימי הביניים ובתחילת העת החדשה בעולם הערבי-מוסלמי ובעולם הנוצרי, ההיסטוריה האינטלקטואלית של היהדות בשלהי העת העתיקה, יחסים נוצרים-יהודים והקבלה הנוצרית (יוהנס ירייכלין) וההיסטוריה של חכמת ישראל במאה ה19.

קרא עוד
אני מנהל ביחד עם פרופ' גʹוסיפה וולטרי (המבורג) את פרוייקט המחקר PESHAT in Context לבניית אוצר מונחים דיגיטלי של הטרמינוליגיה הפילוסופית והמדעית בשפה העברית בתקופה הקדם-מודרנית (www.peshat.org).

קראו פחות
לי מרדכי

ד"ר לי מרדכי

מרצה בכיר |
המדור הקדם מודרני, היסטוריה יוונית, היסטוריה ביזנטית והיסטוריה סביבתית
חדר 6512
שעות קבלה: יום ב' 14:00-15:00

לי מרדכי הוא היסטוריון של האימפריה הרומית המזרחית, הנקראת גם האימפריה הביזנטית. את לימודי הדוקטורט ביצע באוניברסיטת פרינסטון (סיים ב-2017) והמשיך משם לפוסט-דוקטורטים באוניברסיטת נוטרה-דאם (אינדיאנה) ובמכון ללימודים סביבתיים באנאפוליס (מרילנד).

קרא עוד
 לי עוסק במקביל בכמה פרויקטי מחקר. הדוקטורט שלו עוסק במיעוטים באימפריה הרומית המזרחית במשך המאה ה-11, לפני הגעתם של מסעות הצלב לאזור. רוב המחקרים האחרונים שלו עוסקים בהיסטוריה סביבתית. לי הוא אחד ממנהלי ה-CCHRI בפרינסטון, קבוצת מחקר העוסקת בחברה וסביבה בתקופה הקדם מודרנית. בהקשר זה פרויקט אחד של לי מתמקד במגיפת הדבר של יוסטיניאנוס (The Justinianic Plague) בהיסטוריה ובמחקר קודם, ופרויקט אחר מסתכל באופן רחב יותר על אסונות בעת העתיקה המאוחרת במזרח הים התיכון. לי עוסק גם במדעי הרוח הדיגיטליים ומנהל שני פרויקטים - FLAME ו-PLAGUE, המשתמשים במידע רב כדי להאיר על הכלכלה בעת העתיקה המאוחרת ועל מגיפת הדבר של יוסטיניאנוס. ניתן לקרוא את מחקריו של לי בדף שלו ב-academia.edu.

קראו פחות
איריס נחום

ד"ר איריס נחום

סגנית מנהל מכון יעקב רובינסון להיסטוריה של זכויות אינדיבידואליות וקולקטיביות |
המדור המודרני, היסטוריה מרכז-אירופאית מודרנית
בניין מדעי הרוח, חדר 44-610 ו-41-529.
שעות קבלה: ימי רביעי בתיאום מראש.

אני היסטוריונית של מרכז אירופה בעידן המודרני עם עניין מיוחד בשילומים ופיצויים; ליברליזם ולאומיות; סכסוכים אתניים וגירוש המוני. תחומי המחקר וההוראה שלי הם בינתחומיים ומשלבים היסטוריה, תיאוריה פוליטית וחשיבה משפטית. החל מספטמבר 2020, אני משמשת כסגנית מנהל מכון ע"ש יעקב רובינסון באוניברסיטה העברית בירושלים.

קרא עוד
הנני בעלת תואר ראשון ושני במדע המדינה, ובשנת 2017 סיימתי את הדוקטורט בבית הספר להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ באוניברסיטת תל אביב. נושא הדוקטורט הוא שיח הפיצויים הגרמני-סודטי בצ'כוסלובקיה שבין שתי מלחמות העולם. בתוך כך, המחקר גם בוחן את המאבק הלאומי בין גרמנים אתניים לבין צ'כים במונרכיה ההבסבורגית החל מהמחצית השנייה של המאה ה-19. פרויקט המחקר הנוכחי שלי עוסק בחוק פיצויים מערב-גרמני שנקרא "חוק שוויון הנטל" (Lastenausgleichsgesetz). החוק נחקק בשנת 1952 במטרה לפצות גרמנים אתניים על רכוש שאבד להם כתוצאה מגירושם ממרכז ומזרח אירפה בסוף מלחמת העולם השנייה. אני מתעניינת בעיקר במקרים בהם מגורשים דרשו פיצויים בגין רכוש אבוד שהושג בתהליך "האריזציה".

קראו פחות
משה סלוחובסקי

פרופ' משה סלוחובסקי

המדור המודרני, מגדר ומיניות בעת החדשה המוקדמת
חדר 6521.
שעת קבלה: יום ד', 13:00-12:00 (בתיאום מראש)

למד לתואר ראשון ושני באוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר סיום המוסמך למד שנה לתואר מוסמך בפריס, ואז המשיך ללימודי דוקטורט באוניברסיטת פרינסטון בארצות הברית. שב לירושלים ב-1995 ומאז מלמד בחוג להיסטוריה.

קרא עוד
פרופ' סלוחובסקי מכהן בקתדרה על שם פולט וקלוד קלמן לתולדות יהדות צרפת. תחומי העיסוק שלו הם היסטוריה צרפתית, היסטוריה דתית, היסטוריה של קולוניאליזם והיסטוריה של המיניות. שימש כראש תכנית אמירים.

פרסומים נבחרים:

2017    Becoming a New Self: Practices of Belief in Early Modern Catholicism (University of Chicago Press), 232 pp.

2019    (ed. and Introduction) Into the Dark Night and Back: The Mystical Writings of Jean-Joseph Surin (Leiden and New York: Brill), 548 pgs

2020    Co-editor (with Andreas Krass), Die Jüden von Cherut (Berlin: Hentrich & Hentrich), 214 pp.

2020    Co-editor (with Aya Elyada and Christian Wiese), Jews and Protestants from the Reformation to the Present (Berlin: De Gruyter), 280 pp.

2021    Co-editor (with Andreas Krass), Queer Jewish Lives between Central Europe and Mandatory Palestine (Frankfurt: Transcript), 300 pp.

 

קראו פחות
ronny

ד"ר רוני רגב

המדור המודרני, היסטוריה של ארצות הברית
ֻ| יועצת תואר בוגר
חדר 6409.
שעת קבלה: ימי ראשון 10:30 עד 12:30

הצטרפתי לחוג להיסטוריה ב-2017, לאחר שסיימתי את לימודי הדוקטורט באוניברסיטת פרינסטון ועבדתי שם כמרצה מספר שנים. המחקר שלי מתעסק בהיסטוריה של ארצות הברית עם דגש מיוחד על התהליכים בהם כלכלה פוליטית וחיי היומיום מעצבים זה את זה.

קרא עוד
ספרי הראשון, שפורסם ב 2018, בוחן כיצד שיטת האולפנים ההוליוודית עיצבה את התפתחותם של מקצועות יצירתיים כגון משחק, תסריטאות, בימוי, הפקה, וצילום. בימים אלה אני בתחילתו של פרויקט מחקר חדש על תרבות צריכה אפרו-אמריקאית בחצי הראשון של המאה ה-20. אני מלמדת קורסים על היסטוריה אפרו-אמריקאית, היסטוריה של קפיטליזם, תרבות צריכה בארה״ב, והיסטוריה של עבודה.

לינק לספרי החדש:

Working in Hollywood: How the Studio System Turned Creativity into Labor (Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2018)

---------------------

 

My research focuses on modern U.S. history, with a particular interest in how the political economy and everyday life shape one another. I received my Ph.D. from Princeton University in 2013, where I subsequently worked as a lecturer for four years. In 2017, I joined the history department at the Hebrew University as an Assistant Professor. My first book, Working in Hollywood: How the Studio System Turned Creativity Into Modern Labor, was published in 2018 with UNC Press. My new project examines African American consumer culture in the first half of the 20th century. I teach courses on African American History, the history of Capitalism, American Consumer Culture, and Labor History.

 

קראו פחות